Uważa się, że historia sushi sięga ok. IV w. pne. W krajach, które trudniły się rybołówstwem, szukano wtedy sposobu na konserwację ryb, które szybko się psuły w gorącym klimacie. Zaczęto je więc konserwować w beczkach układając w nich naprzemiennie warstwy ryb i solonego ryżu. Tak przechowywane mięso pozostawało świeże nawet przez rok. Jedzono jedynie sfermentowane ryby, ryż wyrzucano. Taka forma sushi nazywana jest obecnie nare-zushi ("dojrzałe sushi").
Nie wiadomo kiedy dokładnie sushi pojawiło się w Japonii. Wiadomo natomiast, że nazwa tej potrawy na wyspach pojawiła się po raz pierwszy w 718 roku. Przez kolejne kilkaset lat sushi stawało się w Japonii coraz popularniejsze, a sposób przygotowywania potrawy stopniowo się zmieniał. By mięso ryb było dobrze sfermentowane, musiało przeleżeć w beczkach przynajmniej kilka miesięcy. Japończycy postanowili skrócić ten czas, zaczęli więc jadać częściowo sfermentowane ryby wraz z ryżem, który dawniej wyrzucano.
Współcześnie znana wersja sushi wymyślona została przez Hanaya Yohei’a pod koniec ery Edo (druga połowa XIX w.). Pominął on całkowicie proces fermentacji. Zamiast tego do ryżu dodał octu ryżowego, by nadać mu podobny jak w nare-zushi kwaskowy posmak. Następnie na ręcznie uformowanych kulkach ryżu, które ściskał dłońmi, układał kawałki świeżej ryby. Ta forma sushi znana jest obecnie jako nigiri-zushi (od czasownika nigiru – „ściskać”).
Niedługo później zakwaszony ryż i rybę zaczęto łączyć z wodorostami nori, co pozwalało na przygotowanie sushi na wiele nowych sposobów.
Ciekawostki:
Nie wiadomo dokładnie, skąd wzięła się nazwa sushi – prawdopodobnie słowo to pierwotnie oznaczało „coś kwaśnego”.
Sushi z ogórkiem nazywa się często kappa-zushi – nazwę wzięło od imienia wodnego demona Kappa z japońskiej mitologii, który podobno bardzo lubił tę potrawę.
Inari-zushi to sushi, które przygotowuje się przez włożenie ryżu do torebek ze smażonego w głębokim tłuszczu tofu – aburaage. Nazwę wzięło od imienia Inari – bóstwa plonów w religii shintō. Wg legend jego wysłannicy – lisy – uwielbiają aburaage.
W regionie Kansai (należą do niego m.in. Osaka i Kioto) popularne jest sushi w kształcie prostopadłościanu nazywane oshi-zushi (od czasownika osu - "naciskać". Naciskając na ryż uzyskuje się kształt tej potrawy).
Chirashi-zushi to ryż podany w miseczce i posypany dodatkami, na które składają się np. kawałki surowej ryby, ikra, cienko posiekane warzywa itp. Nazwa pochodzi od czasownika chirasu – „rozpraszać, rozrzucać”.
Najpopularniejszy obecnie rodzaj sushi to maki-zushi. Nazwę tę można przetłumaczyć jako "rolowane sushi", co odnosi się do sposobu przyrządzania tej potrawy.
Spróbuj przygotować własne sushi. Przepis znajdziesz tutaj.
Mało kto wie, że pierwsze sushi nie powstało w Japonii, ale w krajach południowo-zachodniej Azji, skąd przywędrowało do Chin, a dopiero następnie do innych krajów m.in. Japonii. Także kształt i sposób przyrządzania tej potrawy były zupełnie inne niż obecnie. Nie każdy też wie, że uważane za luksusową i dosyć drogą dziś potrawę, sushi pierwotnie było spożywane głównie przez ludzi biednych.