makaron

SŁOWNICZEK

polski japoński kanji opis

makaron ryżowy

ビーフン

米粉

Makaron produkowany z mąki powstałej w wyniku
mielenia ryżu. Półprzezroczysty lub brązowy (jeśli
został wyprodukowany z brązowego, czyli pełnego,
nieoczyszczonego ziarna.)

ramen

ラーメン

-

Chiński, długi makaron podawany w bulionie
wieprzowym lub wołowym z dodatkami.

soba

そば

蕎麦

Ciemny japoński makaron. Przyrządzany z mąki
gryczanej z dodatkiem mąki pszennej.

somen

そうめん

素麺

Jasne i delikatne, niezwykle cienkie nitki makaronowe.
Wytwarzane z rafinowanej mąki pszennej. Często
podawane na zimno.

spagetti

スパゲティ

-

Długi, cienki, okrągły makaron.

udon

うどん

饂飩

Jasny, pszenny makaron.

 

powrót na górę strony