Okonomiyaki (w wolnym tłumaczeniu "smażone »co kto lubi«") to placki z cienko krojonymi warzywami, szynką i innymi lubianymi przez nas składnikami. Nie ma jednego przepisu na tę potrawę i właśnie w tym tkwi jej sekret - możemy wykorzystać nasze ulubione składniki lub to, co akurat mamy pod ręką. Szybkie i proste, a przy tym niezwykle smaczne danie.
- 200g mąki pszennej
- 200-300ml wody
- 1 jajko
- cienko krojone warzywa - do wyboru: kapusta, marchewka, cebula, por, kapusta pekińska, kukurydza, groszek itp.; ew. pokrojona w paski szynka, żółty ser
(powinniśmy przygotować ok 1,5-2 szklanki krojonych składników)
- przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy
- olej do smażenia
- sos do okonomiyaki (lub ketchup wymieszany z sosem Worcester w proporcji 1:1, ew. sam ketchup)
- majonez
- ew. do posypania: aonori (pokruszone wodorosty), katsuobushi (suszone wiórki tuńczyka)
Wszystkie warzywa, szynkę i ser kroimy w cienkie paski.
W misce mieszamy mąkę, wodę i jajko do otrzymania dość rzadkiego ciasta (jak na naleśniki). Jeśli ciasto jest za gęste - dolewamy wody, jeśli za rzadkie - dosypujemy mąki.
Ciasto łączymy z produktami z punktu 1 i przyprawiamy do smaku, mieszamy.
Smażymy na patelni duże placki - niezbyt grube, by nie były w środku surowe - przez ok. 3-4 min (do zrumienienia), po czym odwracamy i smażymy po drugiej stronie.
Wykładamy na talerz, dekorujemy sosem, majonezem, ew. płatkami katsuobushi i aonori (są to tradycyjne japońskie dodatki, ale można zastąpić szczypiorkiem lub inną dekoracją).
Smacznego!
Z podanych składników wychodzi ok. 3 dużych placków (w zależności od średnicy użytej przez nas patelni).