powrót na górę strony

お好み焼き

 

Okonomiyaki (w wolnym tłumaczeniu "smażone »co kto lubi«") to placki z cienko krojonymi warzywami, szynką i innymi lubianymi przez nas składnikami. Nie ma jednego przepisu na tę potrawę i właśnie w tym tkwi jej sekret - możemy wykorzystać nasze ulubione składniki lub to, co akurat mamy pod ręką. Szybkie i proste, a przy tym niezwykle smaczne danie.

Okonomiyaki

04 listopada 2020

- 200g mąki pszennej

- 200-300ml wody

- 1 jajko

- cienko krojone warzywa - do wyboru: kapusta, marchewka, cebula, por, kapusta pekińska, kukurydza, groszek itp.; ew. pokrojona w paski szynka, żółty ser

(powinniśmy przygotować ok 1,5-2 szklanki krojonych składników)

- przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy

- olej do smażenia

- sos do okonomiyaki (lub ketchup wymieszany z sosem Worcester w proporcji 1:1, ew. sam ketchup)

- majonez

- ew. do posypania: aonori (pokruszone wodorosty), katsuobushi (suszone wiórki tuńczyka)

Składniki:

  1. Wszystkie warzywa, szynkę i ser kroimy w cienkie paski.

  2. W misce mieszamy mąkę, wodę i jajko do otrzymania dość rzadkiego ciasta (jak na naleśniki). Jeśli ciasto jest za gęste - dolewamy wody, jeśli za rzadkie - dosypujemy mąki.

  3. Ciasto łączymy z produktami z punktu 1 i przyprawiamy do smaku, mieszamy.

  4. Smażymy na patelni duże placki - niezbyt grube, by nie były w środku surowe - przez ok. 3-4 min (do zrumienienia), po czym odwracamy i smażymy po drugiej stronie.

  5. Wykładamy na talerz, dekorujemy sosem, majonezem, ew. płatkami katsuobushi i aonori (są to tradycyjne japońskie dodatki, ale można zastąpić szczypiorkiem lub inną dekoracją).

 

Smacznego!

 

Z podanych składników wychodzi ok. 3 dużych placków (w zależności od średnicy użytej przez nas patelni).

Wykonanie: