Matcha latte to napój przygotowywany podobnie jak jego kawowy pierwowzór, ale tutaj głównym składnikiem jest nie kawa, a sproszkowana herbata matcha, która poza pięknym kolorem i niezwykłym oryginalnym smakiem ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera m.in. bardzo dużo antyoksydantów, przyspiesza metabolizm, ma działanie detoksykacyjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Matcha latte ma podobne właściwości pobudzające co kawa, dlatego pije się ją głównie rano. We wschodniej Azji jest przygotowywana w wielu wariantach - zarówno na gorąco, jak i na zimno. Ostatnio coraz większą popularność zyskuje także na Zachodzie.
- 1-1,5 łyżeczki herbaty matcha
- ok. 100ml gorącej wody (o temperaturze 70-80 stopni)
- ok. 150-200ml mleka
- cukier trzcinowy lub zwykły do smaku (ok. 1 łyżeczki)
- ew. bita śmietana, tarta gorzka czekolada do posypania itp.
1-1,5 łyżeczki matchi wsypać do szklanki lub kubka. Zalać ok. 2-3 łyżkami gorącej wody i energicznie rozmieszać. Mieszanka powinna być gładka, żeby pozbyć się grudek warto użyć specjalnego bambusowego pędzelka, spieniacza do mleka lub rozetrzeć wszystko dokładnie łyżeczką o brzeg naczynia. Można też wcześniej wsypując matchę do szklanki przesiać ją przez sitko. Dolać resztę gorącej wody do ok. 1/3 wysokości szklanki i dosypać cukier do smaku (uważając, by nie przesłodzić).
Mleko podgrzać i spienić, dolać do herbaty. W wersji deserowej można przyozdobić bitą śmietaną, oprószyć matchą lub startą gorzką czekoladą itp.