Pyszne kruche ciasteczka przełożone herbaciano-czekoladowym kremem. Idealne na podwieczorek lub kiedy mamy ochotę na małą słodką przekąskę.
Na kruche ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g drobnego cukru lub cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka herbaty matcha
- szczypta soli
Na krem herbaciano-czekoladowy:
- 150g białej czekolady dobrej jakości
- 2-3 łyżeczki herbaty matcha (w zależności jak mocno intensywny w smaku krem chcemy uzyskać)
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, po czym uformować je w wałek o średnicy ok. 5 cm (jeśli jest za długi, ciasto można podzielić na 2-3 części). Zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez ok. 25 min. lub ew. 2-3 godziny w lodówce.
Wyjąć z zamrażarki, pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 10 min. (trzeba pilnować, by ciasteczka nie przypiekły się za mocno - powinny pozostać zielone, najwyżej trochę się zezłocić).
Ciasteczka po przestudzeniu przekładać kremem herbaciano-czekoladowym.
Krem:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w miseczce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą (nie musi się gotować - białą czekoladę najlepiej roztapiać w jak najniższej temperaturze). Jeśli czekolada się rozwarstwi (czego przyczyną jest zbyt wysoka temperatura), dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka (nie może być lodowate, bo czekolada się zważy) i dobrze rozmieszać. Dodać matchę i wymieszać. Niewielką ilość kremu wykładać na środek ciasteczka i ścisnąć lekko drugim. Po zastygnięciu czekolady ciasteczka są gotowe.