powrót na górę strony

抹茶クッキー

 

Pyszne kruche ciasteczka przełożone herbaciano-czekoladowym kremem. Idealne na podwieczorek lub kiedy mamy ochotę na małą słodką przekąskę.

Ciasteczka herbaciane

21 listopada 2020

Na kruche ciasto:

- 250g mąki pszennej

- 200g masła

- 100g drobnego cukru lub cukru pudru

- 2 żółtka

- 1 łyżka herbaty matcha

- szczypta soli

Na krem herbaciano-czekoladowy:

- 150g białej czekolady dobrej jakości

- 2-3 łyżeczki herbaty matcha (w zależności jak mocno intensywny w smaku krem chcemy uzyskać)

Składniki:

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, po czym uformować je w wałek o średnicy ok. 5 cm (jeśli jest za długi, ciasto można podzielić na 2-3 części). Zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez ok. 25 min. lub ew. 2-3 godziny w lodówce.

Wyjąć z zamrażarki, pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 10 min. (trzeba pilnować, by ciasteczka nie przypiekły się za mocno - powinny pozostać zielone, najwyżej trochę się zezłocić).

Ciasteczka po przestudzeniu przekładać kremem herbaciano-czekoladowym.

 

Krem:

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w miseczce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą (nie musi się gotować - białą czekoladę najlepiej roztapiać w jak najniższej temperaturze). Jeśli czekolada się rozwarstwi (czego przyczyną jest zbyt wysoka temperatura), dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka (nie może być lodowate, bo czekolada się zważy) i dobrze rozmieszać. Dodać matchę i wymieszać. Niewielką ilość kremu wykładać na środek ciasteczka i ścisnąć lekko drugim. Po zastygnięciu czekolady ciasteczka są gotowe.

Wykonanie: